Zeytinli Tarifler

Zeytinli Poğaça

Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru yada yaşmaya
  • 4 çorba k. toz şeker
  • tuz
  • 1 yumurta ( akı içine sarısı üzerine )
  • ılık su
  • Aldığı kadar un

İç için: siyah zeytin

Üzeri için: yumurta sarısı

Tarif: Karıştırma kabına unu alın. Unun üzerine şeker,tuz ilave edin. Unun ortasınamayayı ilave edin. Mayanın üzerinesıvıyağ, yumurta akını koyun. Mayanın üzerine ılık su ilave edin. Maya eridikten sonra unu da karşıştırarak poğaça hamurunu yoğurun. Hamuru 3 parçaya bölün ve merdane yardımı ile açın kenarına

İç harcı için: çekirdekleri çıkartılmış olan siyah zeytin ilave edin. Hamurun bir ucundan başlayıp sarın. İki parmak kalınlığında kesin fırın tepsisine alın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış olan 190 derecelik fırında pişirin.

 

Zeytinli Pideler

  • 4 su bardağı un
  • yarım paket yaş maya
  • tuz
  • su

İç harcı için:

  • 200 gr. kaşar peyniri
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 1 domates
  • 1 kase zeytin
  • 1 tutam taze kekik

Hazırlanışı: Unu karıştırma kabına alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Havuzun içine yaş mayayı koyuyoruz. Unun üstüne tuz serpiyoruz. Mayanın üzerine az ılık su döküyoruz ve mayayı elimizle eritiyoruz.

Açıyı yavaş yavaş genişleterek hamurumuzu yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparıyoruz ve yuvarlıyoruz. İç harcı için, karıştırma kabına kaşar peyniri ve beyaz peyniri rendeliyoruz. Domatesi soyuyoruz ve küp doğruyoruz. 

Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri doğruyoruz ve iç harca ekliyoruz. Taze kekik yapraklarını ilave ediyoruz ve harcımızı karıştırıyoruz. Hamur bezelerinin üzerine un serpiyoruz ve merdaneyle küçük küçük açıyoruz. Açtığımız hamurların içine iç harçtan bol bol koyarak paylaştırıyoruz. Kenarlarını parmaklarımızla hafif ıslatıyoruz. Kenarlarını katlıyoruz ve pide şekli veriyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Tepside mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

4 su b. un
yarım pk. yaş maya
tuz
su
İÇ HARCI İÇİN:
200 gr. kaşar peyniri
150 gr. beyaz peynir
1 domates
1 kase zeytin
1 tutam taze kekik
HAZIRLANIŞI: Unu karıştırma kabına alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Havuzun içine yaş mayayı koyuyoruz. Unun üstüne tuz serpiyoruz. Mayanın üzerine az ılık su döküyoruz ve mayayı elimizle eritiyoruz.
Açıyı yavaş yavaş genişleterek hamurumuzu yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparıyoruz ve yuvarlıyoruz. İç harcı için, karıştırma kabına kaşar peyniri ve beyaz peyniri rendeliyoruz. Domatesi soyuyoruz ve küp doğruyoruz.
Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri doğruyoruz ve iç harca ekliyoruz. Taze kekik yapraklarını ilave ediyoruz ve harcımızı karıştırıyoruz. Hamur bezelerinin üzerine un serpiyoruz ve merdaneyle küçük küçük açıyoruz. Açtığımız hamurların içine iç harçtan bol bol koyarak paylaştırıyoruz. Kenarlarını parmaklarımızla hafif ıslatıyoruz. Kenarlarını katlıyoruz ve pide şekli veriyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Tepside mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.